banner

Tuesday, November 20, 2012

STORY SEDIH + STORY GEMBIRE + CHECK UP!!


As salam.. hye sume..
dh bpe ari aku xhupdate blog kn..
ari nie aku nk hupdate mane satu pn xtaula..
same ade story sedih atau story gembire..
meh nk story cte sedih la dlu..
ari jumaat lpas 16/11/12,
lpas je aku type entry nie.
aku g la toilet..
sbb cm rse xsdap ati..
then ble aku g toilet, aku bleeding..
yes, i'm BLEEDING..
sedih sgt.. aku dh xtau nk bt pe lg..
tp bleeding aku brownish..
dn byk.. pnuh jgk pantyliner yg aku pkai..
1st aku tnye membe aku si ecah..
die ckp bk trus g klinik..
die ckp, die tlg antakan..
thanks ecah..
then aku col k.dewi, membe kaunter aku nie..
die pn suggest g klinik trus..
aku dh nangis2 dh time tu..
mane x nye, 1st time aku bleeding ok..
dn aku msih blur.. xtau nk bt pe..
bdn aku jd lmah korg tau x..
then aku pn trus g KK salak..
ecah yg tlg bwkkn..
aku col my hubby, tp xangkat..
aku fhm, dlm tmpt keje die xleh angkat col..
xpela, aku kne kuat..
dn blaja berdikari..
smpai di KK salak, nsb xde org..
aku trus g kaunter.. dn ckp pe mslhnye..
then nurse daftar dlu..
xlame tu doc pn pggl aku..
aku pn msuk, dn cte la mkslh aku..
pastu doc scan aku..
die ckp uri kat bwh..
aku pnh cte kn psal uri aku kat bwh??
klik sini..
doc pn bt surat, die ckp kne refer hsptl putrajaya..
mse doc scan 1st yg aku tnye adlh my little beby..
doc ckp, my little beby okey..
jgn risau katenye..
tp still kne refer HPJ..
coz uri aku kat bwh..
pastu membe aku si ecah nk antakan g HPJ..
tp sgah ofis dlu..
sbb kete aku kat ofis..
aku mntk tlg membe aku si hanim drive kete aku anta blik..
then bru g hsptl..
dn ecah dn hanim la yg anta aku g HPJ..
thanks a lot kat korg berdua...
aku byk menyusahkan korg berdua..
smpai aku kat HPJ, dorg dftrkn aku..
then aku di suruh msuk..
ble aku msuk jer, tgk org yg ade kat situ sumenye,
menahan sket utk bersalin..
scary weii.. huhu..
dan jgk wad kat situ sumenye PENUH!!
aku pn di suh timbang berat..
then amek tekanan drah..
pastu amek air kencing..
then di suh brg..
cek prut.. tekan sane tekan sini..
pastu doc dtg.. doc ckp nk cek bwh..
scary gler dgr wei..
die ciap tunjuk alat yg die nk gunakan..
namenye SPECULUM.. btl ke x ejaan nye ntah..

#bende alah nie la yg doc gunakan..#

kalu korg nk tau, 2 kali aku kne dgn bnde alah nie..
1st bt xsket sgt.. 2nd yg die bt makkk aiii..
sket gler wei.. hadoiii..
tp aku terpakse thn jgk.. coz doc nk tau punce bleeding..
doc ckp rahim aku ade luke sket..
maybe sbb tu bleeding.. dn maybe punce dari uri kat bwh..
hnye ALLAH SWT je yg tau perasaan aku mse tu..
aku doa byk2 agar beby aku okey..
then aku di suh g blik sblh utk bt scan..
doc scan, dn mmg uri kat bwh..
aku tnye kat doc, beby aku okey x??
doc ckp beby okey, xde mkslh..
aku bersyukur sgt beby aku okey..
terima kasih YA ALLAH..
doc ckp nnti kne refer lg kat situ..
utk tau kedudukan uri semula..
appointment 13/12/12..
aku kne g HPJ semula..
aku di benarkan pulang..
tp doc ckp kalu still bleeding lg trus je g hsptl..
mlm nye aku still ade bleeding lg..
aku still nk tgu smpai sok..
sok pg nye pn aku still bleeding..
tp kurg sket dri smlm..
smpai tgh ari..
aku ckp kat my hubby, tgu smpai ptg tgok cm ne..
alhamdulillah, ptg bleeding aku dh stop..
dh xde bleeding..
aku bersyukur sgt..
terima kasih skali lg YA ALLAH..
tp aku still kne berhati2 dn berjage2..
korg sume doakan utk aku dn my little beby ye..
agar sumenye slmt dn berjalan dgn lancar...
dn di permudahkan ALLAH..
aminn..
__________________________________________

story gembire plak adlh....
today aku dh 26 minggu!!
syukur alhamdulillah...
cpt je rsenye mse berlalu..
beby sntiase aktif dlm tummy aku nie..
semakin ari my tummy semakin mule membesar dgn jayanye..
cm ibunye jgk.. ekekeke.. membesar dgn jayanye..
lpas bersalin kne diet semule okey..
lalalala...
meh kte tgk perkembangan beby 26 minggu..

Ukuran bayi anda, apabila mengukurnya dari kepala ke jari kaki sambil meluruskan kakinya, ialah 14 inci / 35.6 sentimeter. Beratnya lebih sedikit dari 1.6 paun / 760 gram. Mata bayi anda mula membuka di sekitar masa ini. Responnya terhadap bunyi-bunyian semakin konsisten menjelang penghujung bulan ketujuh, apabila jaringan saraf-saraf ke telinga sudah siap terbentuk. Di terus menyedut nafas kecil-kecilan dan walaupun dia hanya menyedut air dan bukan udara, ini masih merupakan latihan yang baik untuk dia selepas dilahirkan kelak. Oleh sebab bayi anda membesar dengan pantas, dan perkembangan otak begitu giat pada masa ini, pemakanan anda adalah amat penting. Teruslah memakan diet seimbang yang merangkumi banyak bijirin dan sayur. Makanan yang kaya dengan sarat, termasuk roti bijian sempurna dan bijirin, kekacang dan beras ceruh mengandung banyak vitamin B dan membantu mencegah sembelit.

____________________________________

smlm plak aku ade CHECK UP + BSP..
bsp smlm aku rse cm xpuas ati la..
huhu.. ke aku yg terlbh mkn nie..

BP : 110/70
Tinggi Rahim : 25 cm
Jantung Janin : 146/+
HB : 11.2

Result BSP
8.00 am : 5.7
10.00 am : 5.1
2.00 pm : 8.1
8.00 pm : 5.4

tgk result BSP aku.. huhuhu..
bg aku mmg aku sgt xpuas ati..
pas nie kne b'jge2 lg..
huhu..
kalu korg nk tau brt my beby skang 770g
hehehe.. alhamdulillah.. semoge ank ibu dn ayah sntiase shat dlm perut ibu yer..
korg sume tlg doakan utk aku dn beby selamat yer..
dn dipermudahkan sumenye nnti..
nnti kte smbg next entry lg yer..
dh pnjg lebar aku duk menaip entry nie.. :)
daaa..

18 comments:

Cik Puan Tqah said...

alhamdulillah..nasib baby ok :)

MrS dOdOt_ShyG said...

Cik Puan Tqah : syukur Tqah.. nsb beby ok.. :)

Cik Puan Tqah said...

hoho..igt komen xmasuk g.. hihihi.. doakan awak pon ok gak..

MrS dOdOt_ShyG said...

huhu.. dh msuk la yunk.. :) tQ tqah..

Mrs Lurve said...

InsyaAllah...semoga semenya selamat dan dipelihara Allah..


p/s: salam kenal dr m2b azie..follow sini, dan letak blog nie dlm bloglist m2b sy..

MrS dOdOt_ShyG said...

Mrs Lurve : insyaALLAH.. semoge dipermudahkan sumenye nnti.. amin.. tq yunk.. :) salam knal dri rinie jgk.. :))

Gadis said...

Alhamdullillah semuanya ok...

Gadis yang dah bersalin ni pun takut bile pgi klinik..nurse sowh buat pap smear..
gune alat yang dlm gambar tu la..
ngeri lagi ni..
sampai skrg masih seriau lagi..huhuh

Ros Anis Rusli said...

dupdadupdap bc..syukur alhamdulillah baby ok..takecare dear..jgn wat keje brt2..jgn stres2 ye...jg baby leklok!

MrS dOdOt_ShyG said...

Gadis : syukur gadis.. sumenye ok..

dh b'salin pn kne bt pap smear ek gadis?? huhu.. seriau dgr hah.. lg2 gune alat yg dlm gmbr tu.. huhu.. xsggup rsenye.. huhu..

MrS dOdOt_ShyG said...

Ros Anis Rosli : huhu.. b'degup jantung bce kn.. suspen.. alhamdulillah beby ok.. rinie akn jge beby leklok.. tp tu la uri stil kat bwh lg.. rinie doa byk2 agar sumenye dipermudahkan ALLAH SWT.. amin.. tq yunk.. :)

nur said...

alhamdulillah baby ok..insyallah semoga selamat semuanya rinie :)

Nurul Husna said...

Alhamdulillah baby ok...cuma awak jgn gerak n wat keja berat2 sgt ok... :)

MrS dOdOt_ShyG said...

nur : tq nur.. insyaALLAH sumenye slmt nnti.. :)

MrS dOdOt_ShyG said...

husna : tq husna.. :) insyaALLAH rinie xkn bt keje brt2.. daoakn tuk rinie yer..

MyraQhairel said...

hopefully mother n baby selamat...jgn wat keje atau berjalan kerap..sbb bleeding ni hanya blh bed rest jer mcm my frendz..KK salah tu tmpt saya checkup dulu..then plan nak deliver kat Serdang..tapi full then kene anta ke Kajang..huhu..Putrajaya jgn ckap ler..always full...salam kenal..:)

MrS dOdOt_ShyG said...

MyraQhairel : tq myra.. insyaALLAH.. arap2nye sumenye selamat dn dipermudahkan.. amin.. yeke?? mmg HPJ slalu pnuh.. sbb tu kne booking awl2.. smpai ke kajang di hantarnye.. huhu.. salam knal tuk myra jgk.. :)

Mommy_Cha said...

hi salam kenal, im momy cha.
semoga baby and momy dlm keadaan sihat sejahtera :)

MrS dOdOt_ShyG said...

mommy cha : hi mommy cha.. salam knal utk mommy cha jgk.. tQ mommy cha.. :)