banner

Tuesday, November 06, 2012

PERKEMBANGAN 24 MINGGU.. :)

Berat bayi anda lebih dari 1.3 paun / 600 gram. Walaupun dia mempunyai hanya sedikit lemak badan dan kulitnya nipis dan mudah pecah, dia sekarang sudah mempunyai bentuk badan yang sempurna. Otaknya tumbuh dengan pantas, dan dia semakin memenuhi ruang dalam rahim anda. Dari mercu kepala ke tumit dia berukuran 11.8 inci / 30 sentimeter. Sekiranya pelahiran anda nampak seakan-akan hendak bermula, sudah pasti pakar obstetrik dan doktor akan melakukan segala-galanya untuk menghentikan perjalanan kelahiran pramatang supaya bayi anda boleh terus-menerus matang. Anda mungkin kelihatan jalur-jalur merah atau coklat yang malap yang merupakan tanda perut meregang, bergelar stria kehamilan yang terdapat di abdomen, punggung dan payudara anda. Krim tidak boleh menghilangkannya, tetapi, memakai bra yang menyokong boleh menghindarkan atau mengurangkan jalur-jalur ini di payudara anda. Jalur-jalur ini memang terjadi di tahap kehamilan ini - lebih kurang 90 peratus wanita mendapatnya. Sesudah anda melahirkan, pigmen kemerahan atau kecoklatan pada jalur-jalur itu akan mula hilang, dan menjadi lebih pudar dari di kulit kelilingnya. Juga, mata anda akan menjadi sensitif kepada cahaya dan akan terasa kering dan seakan-akan berpasir. Ini merupakan simptom kehamilan yang biasa bergelar 'mata kering'. Untuk meredakan ketidakselesaan anda, gunakanlah larutan 'airmata tiruan' untuk menambahkan kelembapan.

_______________________________________________________________________________

as salam.. hye kwn2.. hehehe.. 
pepagi dh gelak.. ekekeke..
gembire dn bersyukur sbb ari2 dpt rse tendangan beby dlm perut nie..
comel sgt9!! terima kasih YA ALLAH..
di atas kurniaan MU ini..
smlm g check up + BSP..
smlm check up alhamdulillah sumenye okey..

BP : 120/80
Tinggi Rahim : 24 cm
Jantung Janin : 134/+
HB : 11.9

Result BSP 
8.00 am : 5.9
10.00 am : 5.0
2.00 pm : 4.9
8.00 am : 5.0

doc ckp setakat nie kencing manis aku normal..
tp kne bt pemantauan jgk.. still kne dtg 2 mggu sekali..
utk bt check up + BSP..
smlm check up doc scan my little beby dlm perut nie..
dn jgk dgr denyutan jantung beby..
my beby sgt aktif.. duk menendang2 je die..
mse tgh dgr denyutan beby, nurse tnye..
"beby awk tgh gerak2 ek dlm tu??"
aku pn jwb la..
"a'ah.. die tgh gerak2 nie.."
nurse nye ckp "pttla pn bunyi bsg2 hah.. "
ekekeke.. aku pn duk tersengih2 jer..
aktif ank ibu nie..
xpe jnji ank ibu shat, selamat dn sempurna..
amin YA ALLAH...
psssttt... korg nk tau x jantina my little beby dlm perut nie??
hehehehe.. smlm doc scan nmpk tuutttt nye..
jeng jeng jeng..
tp doc ckp 28 mggu nnti scan lg skali
utk cnfirmkn btl2..
smlm scan doc ckppppp BOBOBOIIII....
hehehe.. 
bg aku xksah gugurl atau boboboi..
yg pntg my lttle beby shat, selamat dn sempurna..
pesanan for my little beby..
ibu arap ank ibu selese dlm perut ibu ye sayang..
ibu arap ank ibu sentiase aktif dlm perut ibu nie.. 
ibu dn ayah syg beby sgt9..


tapiiii.. yg aku tgh risau skang nie, 
uri kat bwh.. btl2 kat tmpt beby nk kuar tu doc ckp..
ade sape2 tau x nape uri kat bwh??
agk2nye nnti die nek ke atas x?? 
sape2 yg tau share la dgn aku yer.. 
aku risau sgt2 nie..

okeyla.. nnti kte smbg lg utk next entry ye..
daaaa.. 

10 comments:

Mama Mya said...

Salam Kenal... dr Blog Mama Mya.. :)

Uri rendah yer...
D dulu pun ada masalah uri rendah masa pregnant 2nd baby.

D ada dapat 1 petua dari seorang bidan...(masa tue D dah bersalinkan baby 2nd D tue... klu tau awal2 boleh amalkan sebelum bersalin, tak yah kena Operate.)

katanyer... cuba amalkan selawat kat tapat tangan... lepas tue letak tapak tangan tue kat bawah perut, tarik perlahan2 ke atas, mulakan dr perut sebalah kanan ke kiri ulang sbyk 3 kali... buat setiap pagi selepas bangun dr tido....

Insyaallah...




Ryn said...

dah besar bby rinie kan...best kan memula dapat rase dy tendang2 perut kite ni...best sgt2...pasal uri kt bwh tu...riny penah dgr gak...tp jgn g urut..org selalu pesan..doa la byk2...ade mase lg uri utk naik atas...pujuk2 bby tu...biar dy ddk dlm perut obu betol2...dy kn dgr ape kite ckp...:)

take care dear...:)

MrS dOdOt_ShyG said...

mama mya : salam knal mama mya.. yeke D?? insyaALLAH nnti rinie nk ce try petua yg D bg tu.. mudah2han sumenye berjalan lancar dn uri nek atas.. tkt jgk ble bce byk cte tntg uri kat bwh.. kebanyakkan cte mmg membahayekn.. thanks yer D.. :)

MrS dOdOt_ShyG said...

Riny : alhamdulillah riny.. dh besar beby rinie dlm perut nie.. mmg best ble mule2 dpt rse beby tendang2 perut kte nie.. arap2 la uri nek atas blik.. nk kne pujuk beby pelan2.. thanks ye yunk..

riny pn take care jgk yer.. :)

yatt said...

saya dulu pun uri rendah masa tu dah masuk 7 months risau jugak org bagi petua masa solat tu sujud terakhir sujud lama2 sambil doa bnyk2 kalau larat more than 10 minutes insyallah ok... it's work for me :)

MrS dOdOt_ShyG said...

yatt : yeke yatt?? insyaALLAH.. rinie akn cube amalkan.. thanks share petua nie yer.. hope it's work for me too.. :)

mrs gold said...

hai salam kenal..MG pon pregnant lebih kurang sama minggu ngan awak..:)
leh tukar2 info ye :)

MrS dOdOt_ShyG said...

mrs gold : salam knal utk MG jgk.. yeke?? alhamdulillah.. bleh je kte share pape info.. hehe.. :))

family Mr & Mrs RASHID said...

marini...sabar ekk..dugaan dari Tuhan. pengalaman dr seorang sahabat, seorang bidan pernah berpesan, selalu lah mengapungkan diri dalam kolam renang supaya ada ruang baby dlm perut akan berpusing2 dan in shaa Allah uri tu akan pusing ke atas...semoga diprmudahkan....amin...

MrS dOdOt_ShyG said...

family Mr & Mrs RASHID : tQ tina.. :) doakan utk rinie yer..