banner

Tuesday, November 27, 2012

DUGAAN YANG TIDAK DI DUGA + PERKEMBANGAN 27 MINGGU..

As salam.. hye sume..
sbnrnye msih dlm mood yg sedih.. 
terase dugaan yg dtg xhenti2..
mggu lpas cte psal my bleeding kn??
ari nie aku nk cte psal mak aku..
dn jgk my pregnancy..
1st aku cte psal mak aku dlu..
ari khamis mggu lpas 22/11/2012
mak aku kne thn wad.. di HPJ..
actually mak aku dh terase sket dlm 2 mggu..
die ckp die sket prut.. cm angin perutnye..
utk information korg, mak aku mmg ade sket..
BUAH PINGGANG + KENCING MANIS..
tp ari khamis tu die dh rse sket sgt.. 
tp aku kne g keje pg tu..
mse otw g keje, aku col angah aku..
aku suh die bwk mak g klinik..
then angah aku pn bwk mak aku g klinik..
doc di klinik tu die cek prut mak aku..
die bt surat, trus suh g HPJ..
mak aku ckpkat angah aku..
suh blik umah dlu amek baju..
kot2 kne tahan wad nnti..
lpas amek baju, trus angah aku bwk mak aku g 
HPJ di KECEMASAN..
masuk kul 10.30 pg..
then dkt kul 1 tgh ari aku try col angah aku..
tp xangkat2.. aku risaula..
sbb tgk pg tu muke mak aku dh pucat sgt..
pastu xlame tu die col aku blik..
angah aku ckp, mak kat KECEMASAN..
xkuar lg..katenye msuk dri kul 10.30 td lg..
aku mrahla angah aku, nape xcol aku dri td!!
die ckp tkt aku tgh keje..
aku xksahla psal keje.. 
aku bleh amek halfday..
yg aku risaukan mak aku!!
aku col akk aku dlu..
aku pn trus bgtau CC, dn trus g HPJ..
dgn angah aku xsarap lg dri pg..
cian angah aku..
otw g HPJ, akk aku col..
die ckp die OTW dtg sini..
aku smpai jer, aku trus suh angah aku g mkn dlu..
nnti gnti dgn aku plak g mkn..
pastu ble aku dh ciap mkn, lbh kurg kul 3 cmtu.. 
angah aku ckp die nk g ofis jap..
ade keje sket..
aku pn fhm la.. yela, die bukak bisnes sndri..
msti byk keje die kne bt sndri..
aku ckp, xpela.. g la.. adik bleh tgu..
die ckp, pape nnti col..
lbh kurg dkt kul 4 ade pengumuman..
WARIS KEPADA SURATI BINTI AHMADINI 
sila tggu di lobi utama..
aku dh tersentak kat situ..
sure mak aku kne thn wad nie..
aku pn tgu la kat lobi.. 
aku tgk aku di sorong utk nek ke wad..
dgn gas oksigen di mulut mak aku..
ble aku tgk mak aku, terase sedih sgt..
mmg menitis air mate aku nie..
aku pn trus nek ke wad..
smpai di wad, mak aku mmg dh sesak nafas..
maybe komplikasi BUAH PINGGANG die..
angah aku col, tnye mak cm ne..
aku ckp la kne thn wad.. aku dh nangis2 dh..
angah aku ckp, jap lg die dtg..
dokte pn dtg cek ape sume..
rmai dokte yg cek..
doc tnye aku nape xtrus bwk g HSPTL SERDANG..
sbb kat sane mmg ade pakar BUAH PINGGANG..
actually, sblm2 nie mak aku mmg g check up di HSPTL SERDANG..
3 bulan sekali akn g check up..
aku pn jwbla, sbb td g klinik swasta, die dh bt surat suh g HPJ..
doc ckp okey xpe..
nurse amek drah, amek BP..
cucuk sane, cucuk sini..
mak aku still pkai oksigen kat mulut tu..
sedih sgt tgk mak aku mse tu..
dh xt'kate dh aku..
doc explain kat aku, maybe BUAH PGGANG mak aku
dh xb'fungsi.. kne bt DIALISIS la..
tp doc ckp kne tgu kptsn drah dlu..
sbb mak aku dh sesak nafas..
dorg bwk mak aku g bt ultrasound..
bt X-RAY..
doc ckp cm ade bengkak kat perut mak aku..
maybe sbb BUAH PINGGANG dh xberfungsi,
sbb tu perut jg keras..
doc ckp maybe akn di tebuk kat peha mak aku..
untuk sementara..
then abg aku smpai..
pastu akk aku pn smpai..
lbh kurg kul 6 lbh, aku kne blik sbb nk brg2 aku,
dn brg2 mak aku..
coz mlm tu aku kne jge mak aku..
aku pn rushing blik umah..
smpai umah aku ciapkn sume brg2 yg nk di bwk g HPJ..
lpas ettle sume, aku mndi dlu..
then kul 7 lbh aku grk g HPJ..
smpai2 je kat wad tu, angah aku tgu kat luar wad..
then die ckp, tgu dlu..
doc tgh prepare kat wad utk tebuk..
aku tnye tebuk kat mane??
angah aku ckp tebuk kat LEHER!!
terkejut aku.. angah aku explain kat aku..
doc ckp, mak aku dh KRITIKAL..
terpakse tabuk kat LEHER die..
angah aku ckp, angah aku yg sign surat kebenaran tu..
dgn persetujuan mak aku..
aku dh tersentak, dn trus terduduk kat situ..
dh xterkate2 dh..
sedih sgt.. aku menangis..
dn berdoa semoge mak aku selamat..
sbb aku yg plg rapat dgn mak aku..
sbb aku duk skali dgn mak aku.. 
dri kecik smpai la dh kawen pn, aku still duk dgn mak aku..

# nie la pic mak aku, ble dh kne tebuk kat leher tu#

nmpk x pic kat atas nie??
nie la pic mak aku btl2 lpas die kne tebuk kat leher tu.. 
baju die kat blkg mmg drah sume..
mlm tu jgk kne bt dialisis..
mule kul 10 mlm smpai 12 mlm..
aku yg tgu kat tmpt bt dialisis tu..
tp lpas bt dialisis tu aku sempat tnye dgn mak aku..
cm ne skang?? ade kurg x sketnye??
mak aku ckp, kurg sketla.. xcm yg pg td..
tp mak aku still kne pkai oksigen tu lg..
tp mlm tu bkn aku bleh tdo sgt..
sbb jap kang doc dtg cek.. nurse dtg cek..
jap kang aku tnye mak aku nk air ke..
nk roti ke.. sbb dri pg die xmkn pape lgsg..
soknye aku amek cuti.. sbb jge mak aku..
23/11/2012
doc dtg cek lg.. nurse pn dtg cek lg..
ptg tu kne bt DIALISIS lg..
dri kul 4.30 ptg - 8.30 mlm..
kali kedua bt DIALISIS kne msukkn drah..
2 beg darah msuk kat dlm bdn mak aku..
sbb doc ckp, mak aku kurg drah..
alhamdulillah mak aku dh bleh bgn ble dh 2 kali bt DIALISIS..
aku bersyukur.. dn xputus2 berdoa..
24/11/2012
tp doc ckp kne refer HSPTL SERDANG jgk..
sbb sane ade pakar.. 
rmai sedara2 jiran2 dtg jenguk mak aku..
mak mertua aku pn ade dtg jgk..
doc dtg cek lg..
doc ckp ari nie xleh kuar lg..
sbb die nk tgk keputusan darah dlu..
aku terime ckp doc..
25/11/2012
pg tu doc cek lg..
die ckp kalu tgk kptsn drah dh okey..
tp kne refer HSPTL SERDANG jgk..
doc akn bt surat..
kebetulan ari rabu nnti mak aku ade appointment hsptl serdang..
28/11/2012 sok la..
doc ckp, ari nie bleh kuar la..
tp kne tgu surat dlu..
alhamdulillah kul 6 lbh dh bleh kuar..
dn soknye 26/11/12
aku amek cuti.. utk jge mak aku..
dn kemas umah..
dh mcm tongkang pecah dh umahnye..
dn ari nie akyu start keje blik..
maybe sok aku yg hntr mak aku g HSPTL SERDANG..
_______________________________________

2nd cte psal my pregnancy..
alhamdulillah my little beby aktif dlm tummy aku nie..
ari nie genap 27 minggu.. hampir msuk 3rd trimester..
alhamdulillah... syukur sgt2..
beby shat2 dlm tummy ibu yer..
meh kte tgk perkembangan beby 27 minggu yer.. 

Bayi anda sekarang berat 2 paun / 875 gram dan berukuran 14.5 inci / 36.6 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan berjaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jari. Mimpi-mimpi manis, si kecil tersayang! Sebilangan pakar percaya yang bayi mula bermimpi menjelang minggu ke-28. Apakah yang mereka mimpikan? Tiada siapa yang tahu dengan pasti tetapi otak mula aktif pada minggu ini juga. Jejalur unik atas permukaan otak mula timbul dan tisu otak bertambah dengan lebih banyak. Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah sedu-sedan bayi anda, dan ia kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sudah tentu beg kertas tidak akan menghilangkan sedunya, namun, sesuatu episod tersedu itu hanya berlanjutan untuk sekejap masa sahaja. Sensasi itu agak aneh bagi anda, tetapi bukanlah merupakan sesuatu yang tidak menyenangkan. Oleh sebab uterus anda sekarang sudah naik dan berdekatan dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin merasakan susah bernafas atau anda sudah merasakan kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin dilanda kejang betis, hemoroid, vena varikos dan gatal-gatal abdomen.
________________________________________
alhamdulillah.. syukur sgt2 pd MU YA ALLAH..
kerane telah menganugerahkan kami beby..
yg paling terindah dlm idop kami..
YA ALLAH.. kurniakan la kami kesihatan yg baik..
dn semoge sumenye berjalan dgn lancar dn selamat sumenye..
mggu dpn 3/12/12 aku ade check up di KK..
nnti aku update yer..
korg sume tlg doakan mak aku, aku dn my little beby dlm tummy nie
shat2 slalu yer...amin.. tQ sume.. 
daaa..

12 comments:

yatt said...

insyallah semuanya selamat :)

MrS dOdOt_ShyG said...

yatt : tQ yatt.. :)

sarahhernyzar said...

dear bertabahlah. sara faham apa yang u hadapi. my dad pn begitu. malah my dad buat by pass lg. 50-50 masa di hosp serdang. my dad pn ada saket buah pinggang. tpi fistula di lengan. juga ada kencing.. malah terpaksa potong 2 jari kakinya. sabar lah dear. sara sgt memahami situasi u. menitis juga arimata tika membaca entry ini.

Ryn said...

semoga mak rinie sehat semula mcm selalu nak nye..:)

next week pon 3/13 riny de check up kt KK...tp dh 36 weeks mase tu..hehehe

jgn stres2..x mo sedih2....sian baby..:)

Mrs Lurve said...

sedih sy baca cite mak awak nie, sbb sy jgk rapat dgn mak..bergenang air mata xsedar. Semoga Allah memelihara ibu awak dan diberi kesihatan yg baik, harap awak dan keluarga tabah..semoga kandungan awak jg sihat walafiat didalam tue, insyaAllah..

nora saniey said...

cian nye mak akk.alhamdulillah da ok..wahh da 27weeks..hoepa akk n baby sht2 slalu yer...

Nurul Husna said...

semoga makcik cpt sembuh yer

asha said...

insyaALLAH, semuanya akan selamat. :).semoga tabah yer

MyraQhairel said...

dugaan betol tgh nak sarat neh..kuatkan semangat tau..jgn paksa diri klu tak larat..takot pape jadi kat kat baby plak..semoga mak n ur baby seme sehat n selamat hendaknya...be strong..

MrS dOdOt_ShyG said...

kepada sume kwn2.. thanks byk2.. tq sgt9.. rinie akn tabah.. dn rinie akn cube kuat semangat.. doakan utk mak, rinie dn beby yer kwn2..

mama aryan said...

insyaAllah..semoga semuanya baik2 sahaja..moga maknya akan sembuh

MrS dOdOt_ShyG said...

mama aryan : insyaALLAH mama aryan.. tq ye dear.. :)